Osnivačka skupština Udruge

Nakon mnogobrojnih ideja u proteklom razdoblju i inicijativom o osnivanju Udruge Nijemaca i Austrijanaca u Siraču, ista je i realizirana. Naime, ideja oko osnivanja Udruge bila je prisutna dugo vremena, a samoj realizaciji ideje prišlo se u drugoj polovini 2014. godine.

Inicijativa o osnivanju potekla je od činjenice da su na ovom području unazad stotinjak godina došle mnoge obitelji s njemačkih i austrijskih prostora koje su ovdje ostale živjeti i zasnovale svoje potomke. Potomci tih obitelji kroz nekoliko generacija došli su upravo na inicijativu vratiti stare uspomene i običaje upravo kroz rad jedne takve Udruge. Jedni od glavnih inicijatora osnivanja Udruge, Josip Krajcer i Josip Hamp i sami su potomci njemačkih obitelji iz Sirača te su im se javile barem još pedesetak obitelji njemačkih potomaka iz našeg kraja koje podržavaju inicijativu za osnivanjem jedne takve Udruge.

Na javni poziv o osnivanju Udruge odazvalo se 80-ak sudionika te je u Hrvatskom domu održan skup – inicijativna Skupština na kojoj je jasno iskazana volja za osnivanjem Udruge te su dogovoreni ciljevi i zadaci za registraciju iste.

Ciljevi Udruge bit će njegovanje tradicije, običaja i jezika s njemačkog govornog područja. Također, Udruga će se bazirati na ostvarivanju gospodarskih i kulturnih kontakata s domicilnim državama i time utjecati na poboljšanje ekonomskog položaja svojih članova.

Permanent link to this article: https://www.unias.hr/2014/10/10/osnivacka-skupstina-udruge/