Aktivnosti

Naša Udruga uspostavila je kontakte i suradnju ponajprije sa srodnim udrugama u Vukovaru, Zagrebu i Osijeku. S ovim udrugama izmijenjeni su podaci oko funkcioniranja, ustroja, načina ostvarivanja financijskih sredstava te provedbe programa i kulturnih sadržaja. Naši članovi Josip Krajcer, Zoran Polenus, Ana Stipetić i Mirko Šulc nazočili su Švapskom balu ili Schwabenbalu 14.06.2015. u Vukovaru te su posjetili Zajednicu Nijemaca Osijek gdje su prilikom drugog posjeta istoj Zajednici nazočili njihovom Oktoberfestu. Predstavnici Udruge bili su na koncertu 09.10.2015. u prostorima Udruge Nijemaca u Zagrebu. Rukovodstvo Zajednice Nijemaca iz Osijeka nazočilo je manifestaciji Dani šljiva i rakija u Siraču čiji je pjevački zbor dao doprinos nastupivši s drugim lokalnim udrugama na humanitarnom božićnom koncertu u Siraču koji je organizirala Općina Sirač na našu inicijativu 18.12.2015. godine.

Od samog početka osnivanja Udruge, uspostavili smo odnose sa saborskim zastupnikom za njemačku i austrijsku nacionalnu manjinu, gosp. Veljkom Kajtazijem koji je predstavnik za još 9 nacionalnih manjina u RH. Gosp. Kajtazi nazočio je našoj 1. redovnoj izvještajnoj Skupštini održanoj u travnju 2015. godine, a prisustvovao je i manifestaciji Dani šljiva i rakija u Siraču iste godine. Suradnja je uspostavljena i s Općinom Sirač, DVD-om Sirač, KUD-om Kamen Sirač, Maticom umirovljenika Sirač i UHDDR-om Sirač te udrugama drugih nacionalnih manjina ovog područja (Udruga Talijana Lipik, Udruga Mađara Grubišno Polje, Udruga Mađara općine Dežanovac).

Općina Sirač uvažila je činjenicu stroja nove udruge nacionalnih manjina na svom prostoru te je načelnik iskazao spremnost i kooperativnost u suradnji. Općina je dala na korištenje prostor vijećnice u kojem smo se najprije sastajali i u kojem su održavani tečajevi njemačkog jezika. Svoje aktivnosti Udruga provodi trenutno u prostoru DVD-a Sirač gdje smo opremili ured osnovnim namještajem, slikama koje smo dobili od Općine Sirač te donacijama opreme potrebne za rad, a koje su donirali naši članovi. Ured krase i reprezentativni odjevni predmeti – haljina i narodna nošnja.

Sudjelujemo u obilježavanju Dana općine Sirač gdje smo nastupili na turniru u odbojci na pijesku na kojem smo osvojili 1. mjesto. Uključili smo se u općinsku manifestaciju Dani šljiva i rakija u Siraču na kojoj smo imali svoj štand. Smatramo da smo najviše postigli kroz inicijativu o već spomenutom održavanju prigodnog božićnog koncerta koju je općina prihvatila i uspješno realizirala, a uz učešće svih udruga, korisnika proračuna. Našu Udrugu predstavili su Nijemci iz Osijeka.

Najznačajnija aktivnost Udruge odnosila se na organizaciju i održavanje tečaja za učenje njemačkog jezika. Tečaj je organiziran u dvije skupine, osnovna i napredna, a sve s ciljem usvajanja osnovnih znanja o njemačkom jeziku kao materinjem jeziku naše nacionalne manjine. Tečaj se održavao u večernjim satima u prostoriji vijećnice općine Sirač, a financirali su ga polaznici osobno. Tečaj je trajao 50 sati, a pohodilo ga je 40 polaznika. Po završenom tečaju organizirano je prigodno druženje za sve učesnike u Vatrogasnom domu Sirač, a detalje i fotografije s tečaja i druženja možete pronaći na našim stranicama.

Redovito se sastajemo jednom tjedno u prostorijama naše Udruge u vatrogasnom domu Sirač gdje nekoliko članova aktivno sudjeluje u vježbanju i učenju jezika kroz pjevanje njemačkih pjesama pa tako odnedavno imamo i pjevački zbor uz glazbenu pratnju. Nekoliko pjesama na njemačkom jeziku te izvorne autorske pjesme o Siraču koje je napisao i uglazbio Zdravko Viljevac članovi su već uspješno savladali. Kroz ove sastanke proslavili smo već i nekoliko rođendana članova uz glazbu i druženje te neprestano radimo i vježbamo za buduće aktivnosti i manifestacije na kojima planiramo sudjelovati.

Rukovodstvo Udruge organiziralo je susret s veteranima naše Udruge gdje se razgovaralo o povijesti njemačkih obitelji našeg kraja, njihovim običajima i stradanjima kako u II. svj. ratu tako i u poraću. Pokušat ćemo organizirati i izlete za naše članove tijekom narednih godina te odabrati određene interesantne destinacije.

Permanent link to this article: https://www.unias.hr/aktivnosti/